Home   Rotterdam - Oradea - Rotterdam

Rotterdam - Oradea - Rotterdam

Een uitwisseling van leerlingen van klas 3(g)to van de “Guido de Brès” met leerlingen van de 10th grade van de ‘Liceul Teologic Baptist EMANUEL Oradea’.
Een reis, die begon op 1 April toen zeventien studenten met twee begeleiders vanaf Eindhoven vertrokken.  Na aankomst op de school in Oradea, een grote stad in het westen van Roemenië, gingen de studenten mee met de ouders om een week in het gastgezin te verblijven. Een leerzame onderdompeling in een andere cultuur.
Het bezoeken van de kerkdienst maakte indruk. Een andere vorm in een andere cultuur en toch te ervaren dat ook daar alles staat in dienst en tot  eer van (dezelfde!) God. Naast het volgen van de lessen en het volgen van workshops was er maandag ook gelegenheid om een weeshuis te bezoeken. Indrukwekkende en confronterende verhalen, die in je geheugen gegrift zijn, zoals die jongen van bijna achttien jaar, die na zijn verjaardag alleen de straat op moet, idealen heeft om in Engeland een nieuw leven op te bouwen, waarvan je beseft dat dit niet gaat lukken. Dan zijn de vele meegebrachte schriften, stiften, stoepkrijt en ballen een druppel op een gloeiende plaat. En dan toch dankbaarheid te zien omdat we een middag met deze kinderen hebben doorgebracht. De bergtocht, geleidt door een van de studenten was puur genieten. De uitzichten, de voorjaarsflora en de klauterpartijen op de bergen en in de grotten waren in één woord onvergetelijk!

Een reis, die werd voortgezet toen de Roemeense studenten op zaterdag 13 mei landden in Eindhoven. Hartelijk was het weerzien van vrienden en collega’s!
Na de kerkdienst, waarin de vrede van en in Christus centraal stond, was er ruimte om als groep elkaar te ontmoeten en samen koffie te drinken.
De maandag begon met een Bijbelstudie in gemixte groepen rondom het thema “water”, daarna de school en de lessen bezocht. De volgende dag is het belang van water in “ons leven onder de zeespiegel” vanuit de theorie (twee workshops van Amerikaanse studenten van de TU te Delft) en vanuit de praktijk (een bezoek aan Kinderdijk en een Stormvloedkering) duidelijk gemaakt. Deze dag werd met een gezellige BBQ afgesloten met ouders, broers en zussen en gasten van de Nederlandse studenten. Conciërges bedankt!
Een bezoek aan het Vredespaleis, de Ridderzaal en het strand, voorafgaand aan een workshop over ons politiek stelsel gaf naast stof tot nadenken ook de nodige ontspanning. De laatste ochtend zijn de Roemeense studenten rondgeleid door de binnenstad van Rotterdam, waarna de tocht naar Oradea begon met een emotioneel afscheid op het schoolplein. Een avontuur met levenslessen.

Geplaatst op:  09 juni 2017

Overige nieuwsberichten