Vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Op de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg leer je door te doen. Je steekt vanaf de eerste dag je handen uit de mouwen en bent bezig met jouw toekomstige beroep: tijdens de praktijkvakken, maar ook tijdens een leerwerktraject of de stages in leerjaar 3 en 4. Op het vmbo word je opgeleid tot een professionele vakman of vakvrouw!

Vmbo gemengde leerweg

De gemengde leerweg van het vmbo wordt op de meeste scholen vmbo-gt genoemd. Maar niet alleen de namen zijn anders, ook de opleiding ziet er anders uit. De gemengde leerweg combineert theorie en praktijk op een unieke manier. Heb jij weinig moeite met leren en ben je handig? Dan is dit echt iets voor jou!

Beroepencollege

Leren op het Beroepencollege De Swaef is anders dan op andere vmbo-scholen. Vanaf de eerste dag ga je in de praktijk aan de slag. In het eerste jaar maak je kennis met vijf verschillende profielen:

  • Bouwen, Wonen & Interieur
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Mobiliteit & Transport
  • Zorg & Welzijn
  • Economie & Ondernemen

 

Ook volg je algemene vakken, zoals godsdienst, Nederlands, Engels en wiskunde. Aan het eind van het eerste jaar kies je één profiel dat bij jou past. Vanaf dat moment bereid je je voor op jouw toekomstige beroep.

Altijd een niveau dat bij jou past

Wil je meer informatie over de verschillende niveaus? Klik dan op de kopjes hieronder en er verschijnt meer informatie. Succes!

Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg: leren door te doen
Op de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg leer je door te doen. Je steekt vanaf de eerste dag je handen uit de mouwen en bent bezig met jouw toekomstige beroep: tijdens de praktijkvakken, maar ook tijdens een leerwerktraject of de stages in leerjaar 3 en 4. Op het vmbo word je opgeleid tot een professionele vakman of vakvrouw!

 

Een brede basis
Het eerste jaar maak je kennis met de verschillende profielen van school:

 

  • Bouwen, Wonen & Interieur
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Mobiliteit & Transport
  • Economie & Ondernemen
  • Zorg & Welzijn

 

Ook volg je natuurlijk algemene vakken, zoals godsdienst, Nederlands, Engels en wiskunde.

 

Keuze voor het beroep dat bij jou past
Aan het eind van het eerste jaar kies je een profiel dat bij jou past. Vanaf dat moment bereid je je voor op jouw toekomstige beroep. Ook in deze jaren heb je 8-12 lesuren per week praktijk en leer je door te doen! In het vierde jaar doe je examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

 

Samenwerking met het Hoornbeek College
De vmbo basisberoepsgerichte leerweg bereidt je voor op een mbo-opleiding op niveau 2. De vmbo kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg bereiden je voor op een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. We doen er van alles aan om ervoor te zorgen dat jouw opleiding goed aansluit bij een vervolgopleiding. Door een mooie samenwerking met het Hoornbeeck College bieden we zelfs vervolgopleidingen binnen het Beroepencollege aan. Welke opleidingen je bij het Hoornbeeck College kunt volgen vind je hier.

Vmbo gemengde leerweg
De gemengde leerweg van het vmbo wordt op de meeste scholen vmbo-gt genoemd. Maar niet alleen de namen zijn anders, ook de opleiding ziet er anders uit. De gemengde leerweg combineert theorie en praktijk op een unieke manier. Ben je handig en gaat leren je makkelijk af? Dan is dit echt iets voor jou!

 

Theorie en praktijk
De nadruk ligt op het vmbo-G meer op de theorie. Veel van wat je leert staat in de boeken. Deze opleiding sluit dan ook aan bij het hoogste niveau van het mbo. Het unieke bij ons op school is dat je daarnaast ook beroepsgerichte vakken krijgt. Maar liefst 8 uur per week volg je deze praktische vakken. In het eerste jaar maak je tijdens deze praktische lessen kennis met de verschillende profielen van de school:

 

  • Bouwen, Wonen & Interieur;
  • Produceren, Installeren & Energie;
  • Mobiliteit & Transport;
  • Economie & Ondernemen;
  • Zorg & Welzijn.

 

Ook volg je natuurlijk algemene vakken, zoals godsdienst, Nederlands, Engels en wiskunde.

 

Naar het mbo
Met een diploma van de gemengde leerweg en veel praktijkkennis en ervaring ben je prima opgeleid voor een vervolgopleiding op het mbo. Ook kun je daarna prima verder studeren op het hbo.

 

Met elkaar de diepte in

Op het Beroepencollege De Swaef krijg je alle ruimte om jezelf te verdiepen. Naast het standaard lesprogramma en de praktijkuren organiseren we projectweken, gaan we op excursies en gaan we elk jaar op kamp in binnen- of buitenland! Genoeg te kiezen dus! Waar zien we jou volgend jaar?

Goede kwaliteit merk je aan de sfeer

Je komt op school om wat te leren. Daar horen goede resultaten bij. Daarom vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Voor ons is dat meer dan alleen cijfers. Ook gaat dit verder dan dat we aan de wettelijke eisen willen voldoen. Voor ons betekent kwaliteit dat ons onderwijs goed aansluit bij onze missie en visie. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de christelijke identiteit van het onderwijs. Maar ook bijvoorbeeld om de goede sfeer op school en de tevredenheid van ouders en leerlingen.

 

Daarnaast meten we de kwaliteit van ons onderwijs. We werken hiervoor met een kwaliteitssysteem. De uitkomsten van bijvoorbeeld gesprekken, enquêtes en onderzoeken worden in dit systeem verwerkt. De uitkomsten gebruiken we om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs. De resultaten van deze controles worden vastgelegd in rapporten en kwaliteitskaarten. Onze scholen scoren in vergelijking met andere scholen goed op leerlingzorg, de sfeer op school, de begeleiding van leerlingen en onderwijstijd.

Ook brengt de inspectie de doorstroom van leerlingen in kaart. Hierin kun je zien hoeveel leerlingen zonder vertraging doorstromen naar het volgende leerjaar. Ook zie je hoeveel leerlingen blijven zitten of op een ander niveau terechtkomen.

Vergelijken op Scholen op de kaart

De kwaliteit van onze school kun je vergelijken met de kwaliteit van andere scholen. Dit kun je doen op Scholen op de kaart. Elk jaar leveren we hiervoor actuele gegevens aan.