Zij-instromers

Altijd al gedroomd van een baan in het onderwijs? Maar er is nog nooit van gekomen? Misschien is het zij-instroomtraject wel iets voor jou!

Voorwaarden

Je komt in aanmerking voor het zij-instroomtraject als je:

  • geen onderwijsbevoegdheid hebt;
  • wel een afgeronde HBO/WO opleiding hebt;
  • de afgelopen twee jaar niet ingeschreven staat bij een bekostigde lerarenopleiding.

Als zij-instromer kom je in dienst als onbevoegd docent. Ook word je ingeschreven als zij-instromer aan een lerarenopleiding. Bekijk hier het aanbod van Driestar Hogeschool

Ben je geschikt?

Om aan de slag te gaan als zij-instromer kijken we eerst of je geschikt bet voor het vak. Hiervoor leg je een assessment af. Zo beoordelen we of je:

  • voldoende bekwaam bent om direct voor de klas te staan;
  • binnen twee jaar je bevoegdheid kunt halen;
  • aanvullende scholing en begeleiding nodig hebt.

Ben je geschikt om les te geven? Dan sluit je een scholings- en begeleidingsovereenkomst af met de school en een lerarenopleiding.

Ben je nog niet geschikt als leraar? Dan moet je eerst de lerarenopleiding volgen.

Het opleidingstraject

Je wordt voor maximaal twee jaar benoemd als leraar. In deze periode geef je les en volg je scholing. Je krijgt hierbij begeleiding van de school en de lerarenopleiding. Hoe je opleiding eruit ziet, wordt bepaald door het assessment en het opleidingsadvies dat daaraan gekoppeld is.

Binnen twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Als je hiervoor slaagt, krijg je een getuigschrift bekwaamheidsonderzoek. Je bent dan volledig bevoegd leraar in het vak dat je gaat geven.

Salaris

Als je benoemd wordt als onbevoegd docent krijg je salaris. Je wordt betaald volgens salarisschaal LB. Je wordt ingeschaald op basis van je laatst verdiende salaris. Je studie, het assessment en je begeleiding worden betaald vanuit de zij-instroomsubsidie. Zelf hoef je geen kosten te betalen.