‘Gaat u nog voorlezen, mevrouw?’

Ik lees regelmatig voor in de klas. Af en toe een fragmentje dat in het lesboek van Nederlands staat, vaker een (jeugd)boek dat ik zelf heb gelezen en waarvan ik denk dat ook leerlingen het mooi vinden. Lezen is belangrijk. Verhalen zijn onmisbaar. We worden gevormd door verhalen, we leren onze normen en waarden aanscherpen en bijstellen, onze cultuur wordt overgedragen door verhalen. Onze taalvaardigheid wordt groter en we leren ons inleven in anderen. Wat is er bovendien fijner dan aan het einde van een dag even te ontsnappen aan de werkelijkheid met een mooi boek?

Toch kan de drempel om een boek te gaan lezen groot zijn. Ik merk het aan de leerlingen in de klas. Ze missen de rust om lekker te gaan lezen. Het is nogal eng om je telefoon eens even een paar uur weg te leggen. Misschien mis je wel wat. Er zijn ook jongeren die worstelen met een lage taalvaardigheid of met dyslexie. Gelukkig zijn we op school wel wat gewend op dat gebied. Om leerlingen aan het lezen te krijgen, is het echter belangrijk dat we alle mogelijkheden benutten. Daarom in dit stukje een belangrijke tip voor u als ouder en voor uw kind.

Kent u de website www.passendlezen.nl al? Hier kan iedereen met een leesbeperking gratis een account aanmaken. En dan zijn er 75.000 audioboeken te beluisteren! Het is wel van belang dat je lid bent van de openbare bibliotheek, maar dat kunnen alle jongeren tot en met 18 jaar gratis worden.

Ook bij de openbare bibliotheek kun je luisterboeken lenen. Dat kan ook via de website www.bibliotheek.nl. Handig voor die dyslectische derdeklassers die binnenkort een boekpitch moeten houden, maar nog niet weten hoe ze dat lezen voor elkaar gaan krijgen. Voorlezen blijft namelijk heerlijk. En als je docent Nederlands even niet in de buurt is, heb je nu iemand anders die je een spannend verhaal vertelt!

Sieneke Vogel namens de vaksectie Nederlands