'Over je schaduw heen'

Erg lastig, je schaduw gaat altijd met je mee. Het spreekwoord ‘over je schaduw heen stappen’ heeft iets in zich van je eigen belang opzij zetten en iets doen omdat je vindt dat er een hoger belang is. 


Dit is waar leerlingen uit vwo 3 zich deze maand mee bezig hebben gehouden. Vanuit het vak geschiedenis hebben leerlingen meegedaan met een project waarbij leerlingen van het Dalton College uit Barendrecht, een openbare school, en leerlingen van het Avicenna College uit Rotterdam, een Islamitische school, kennis hebben gemaakt met elkaar. Vragen over elkaars cultuur werden besproken. Met elkaar zijn we op woensdag 16 januari naar Amsterdam geweest om het Anne Frank Huis te bezoeken en de Hollandse Schouwburg. 


Met de leerlingen stonden we in de Hollandse Schouwburg bij de muur met namen van Joden die daarvandaan waren weggevoerd. Van alle drie de scholen waren er leerlingen die hun eigen naam op de muur terugzagen. Van deze families werden een aantal kinderen gered. Er waren Joodse verzorgsters die over hun schaduw heen stapten, hun leven waagden. Voor het oog van de bezetter, als de tram voorbij reed, drukten zij een kind in de armen van iemand uit het verzet, die ook zijn leven waagde. 


Met de leerlingen stonden we bij de boekenkast waarachter Anne Frank met haar familie verscholen zat in de Tweede Wereldoorlog. De mensen die voor hen zorgden stapten dagelijks over hun schaduw heen, zij stelden hun eigen leven in de weegschaal omdat zij zorgden voor Joden die er volgens de bezettende macht niet mochten zijn. 


Vandaag, 31 januari, presenteerden leerlingen van de drie scholen wat ze aan informatie hadden gevonden over het Anne Frank Huis. En ook zij stapten over hun schaduw heen. Ze deden iets wat veel volwassenen nog nooit hebben gedaan. Ze werkten samen met leerlingen die heel andere gewoontes hebben. En dat was voor veel leerlingen best spannend, maar ze deden het gewoon!