Bezinningsdagen

‘Een school om van te dromen’: dat was het thema voor de bezinningsdag die we op dinsdag 4 april als personeel van de Marnix met elkaar hadden. We begonnen deze dag met een opening door ds. D. van Luttikhuizen uit Gent naar aanleiding van de geschiedenis van de twaalfjarige Jezus in de tempel. Daarna werd Van Luttikhuizen geïnterviewd over het onderwijs in België. Het onderwijs bij onze zuiderburen blijkt namelijk nogal te verschillen van de onze. Gelukkig bleek het gras bij de buren niet alleen maar groener te zijn…
Vervolgens dachten we op verschillende manieren na over de toekomst van onze school. Vier collega’s pitchten over hun toekomstdromen voor de Marnix. En prof. dr. Marc de Vries, hoogleraar christelijke techniekfilosofie, hield een lezing over het thema: ‘Het christelijk/reformatorisch onderwijs van de toekomst’. Hij liet ons zien hoe Jezus als Leraar was en liet ons nadenken over de vraag hoe wij onze christelijke identiteit in de vakken vormgeven. De Vries benadrukte dat wij onze leerlingen goed moeten toerusten voor het leven in een geseculariseerde tijd. Zo werden we op deze dag vanuit verschillende invalshoeken geïnspireerd voor ons werk met onze leerlingen.

Op woensdag 5 april bezochten we de Breepleinkerk in Rotterdam. We hoorden er het indrukwekkende verhaal over de onderduikers die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog op de orgelzolder verborgen zaten. Ook bezochten we het Joods Kindermonument. Het was indrukwekkend om met elkaar na te denken over het vele leed dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hier heeft plaatsgevonden. Iets wat we nooit mogen vergeten en waar we onze leerlingen over moeten blijven vertellen.

G. Zuijdweg-Slagboom