Bezoek aan de kra(n)t

Leerlingen die IBC volgen, runnen een eigen bedrijf. Daarnaast is het bezoeken van bedrijven een onderdeel van het programma. Het geeft inzicht in de bedrijfsstructuur, in commercieel denken en het inspireert leerlingen voor hun eigen onderneming.

Op een koude donderdag in november stond de IBC-klas 5H8 te wachten op de bus. Die bracht ons naar Apeldoorn, waar de ErDee Media Groep gehuisvest is. Voor E&M-leerlingen is het boeiend om een dergelijk bedrijf van binnen te zien en mee te denken over de vraag hoe het Reformatorisch Dagblad abonnees kan winnen. De newsroom, waar de krant van die dag werd voorbereid, werd met interesse bekeken. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met het maken van een krantenpagina in het programma dat het RD ook gebruikt. Het verzinnen van bijschriften bij net geschoten foto’s van henzelf leverde veel gelach op.
Halverwege de middag reden we verder naar Enschede, waar de fabriek van Grolsch staat. We kregen een tour door het bedrijf en werden gefascineerd door het proces van binnengekomen vuile kratten tot nieuwe lading vers bier voor de horeca. We kregen een mooi kijkje van bovenaf op de lopende banden. En uiteraard sloten we de dag af met een Grolsch Radler 0%.
RD en Grolsch: twee verschillende bedrijven, één fantastische excursie!

Mw. M.W.L. Ouwerkerk-Kraal,
docent en teamcoördinator HAVO bovenbouw