Brandwondencentrum - In vuur en vlam voor de buurman

“We vonden het superleuk om een keer te zien wat daar allemaal gebeurd! En we mogen nog een keer terug om de nieuwe verbandwisselkamer (in aanbouw) te bekijken.” De huidige tweedeklassers hebben in januari van dit jaar het vuur uit de sloffen gelopen om stroopwafels aan de man te brengen om de buurman, het “Maasstad Ziekenhuis” te kunnen helpen. Het grootste brandwondencentrum van Nederland met een capaciteit van 20 personen heeft dringend behoefte aan het renoveren van de verbandwisselkamer. Een plek waar door de patiënten de meeste pijn(!) ervaren wordt. In oktober hebben de klassenvertegenwoordigers een symbolisch bedrag van € 5.275,80 overhandigd. Dit was gelukkig meer dan een druppel op een gloeiende plaat! Het personeel was verrast é verblijd. Namens alle medewerkers van het Brandwondencentrum hartelijk dank voor het bedrag en hulde aan de leerlingen. De drie best verkopende leerlingen hebben een rondvlucht boven Nederland gehad en de nummers 4 en 5 zijn rondgeleid in het brandwondencentrum. Uit hun verslag de volgende citaten:
“We kwamen daar aan en werden ontvangen door de zuster van het centrum. We moesten gelijk een schort aan, en onze handen wassen. Wat natuurlijk ook wel logisch is als je in een ziekenhuis bent.”
“We mochten ook een paar vragen stellen aan één van de personeelsleden. Joël en ik hadden ervoor gekozen om de dokter een paar vragen te stellen. Het was een hele aardige vrouw, en we hebben veel nieuwe dingen gehoord. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je van elektriciteit ook brandwonden kon krijgen.”

Wat heeft jou het meest geraakt?
“De arts vertelde ons, dat de sommige brandwonden er op het eerste gezicht niet zo erg uitzien. Gewoon een beetje rood bijvoorbeeld.
Mensen met zulke brandwonden gaan eerder naar de huisarts. De huisarts stuurt hen daarna pas door naar het ziekenhuis. Eenmaal daar horen ze dat het veel erger is dan ze dachten. Ze vertelde ons zelfs van een jongen die dezelfde dag overleed, terwijl hij zelf dacht dat het wel meeviel.”

Wat heb jij door te geven aan medeleerlingen en ouders?
“Kijk goed uit!
Vooral met vuurwerk rond deze tijd van het jaar, maar ook gewoon met dagelijkse dingen zoals koffie of thee in de buurt van kinderen. Want die dingen gaan nog steeds vaak fout.”