Geluks- en pechvogels

Lezers zijn geluksvogels. Zij verkennen vanuit hun luie stoel een onbekende wereld. Soms een wereld die in het echt helemaal niet mogelijk is. Onlangs las ik een kinderboek waarin een zebra de klas binnen komt wandelen en de juf zegt: "Ga daar maar lekker zitten." Beslist niet reëel, maar o zo geloofwaardig verteld. Wat kan een kind van zulke verhalen genieten! Door te lezen, verkennen we nieuwe werelden, leren onszelf beter kennen en meer gevoel opbrengen bij verdriet of dilemma’s van anderen. Zijn alle niet-lezers dan pechvogels? Dat ligt eraan. Er zijn altijd mensen geweest die niet zo van lezen houden. Als volwassen mensen die keuze maken, kiezen ze daar zelf voor. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat ze veel missen door niet te lezen. Maar als kinderen en jongeren niet de kans krijgen om te lezen of niet worden voorgelezen, dan zijn ze echt pechvogels. Jongeren die lezen, hebben daar in hun persoonlijke en schoolse ontwikkeling absoluut voordeel van. Door te lezen leer je. Ook in deze tijd van technologische ontwikkeling kunnen we niet zonder het woord, taal en tekst. Lezen is beslist onmisbaar.

Momenteel zijn we op de Wartburg druk bezig om het nieuwe schoolplan vorm te geven. Bewust hebben we daarin ruimte gemaakt voor lezen. Leerlingen lezen in de les en hebben altijd een eigen leesboek in de tas. Is er een momentje vrij? Dan pakken ze het boek erbij! Sommige collega’s beginnen de les met een poosje vrij lezen. We willen de leerlingen laten merken dat lezen, rust geeft, je meeneemt in een andere wereld, je ontspanning biedt. Een collega van het Praktijkonderwijs stuurde me kort geleden een paar reacties van leerlingen. Ze lezen elke donderdag een half uur:

"Ik heb er thuis geen rust voor, hier lukt het wel".

"Mevrouw, ik heb mijn boek uit. Het is jaren geleden dat ik las, maar ik ben zondag verder gegaan, mijn boek was zo spannend!"

Prachtig! Ook de docenten lezen. Alle docenten van de Wartburg hebben zich ingeschreven voor een leeskring. Thuis het boek lezen en er met collega’s dieper over nadenken. Dan levert het lezen van een boek soms een nieuwe zienswijze op, of weet je weer beter hoe je ergens over denkt. Stimuleer uw kinderen om een boek te lezen. Ga eens met ze naar de boekhandel en laat ze een boek uitzoeken. Zorg dat ze lid zijn van de bibliotheek. Praat over de boeken die u zelf leest. Kortom: verleid ze tot lezen. Op de Marnix doen we ons best. Geef uw kind ook de kans een geluksvogel te worden!

A.J. Vogel-de Pagter
docent en voorzitter vaksectie Nederlands