Groot Leerpark Dictee: 'Iedere zin is een etappe'

Het tiende Groot Leerpark Dictee zullen we ons herinneren als een pittige etappe naar de top. Onder de titel ‘Jodium of podium’ had de schrijver, Kees van der Zwart, docent aan het Da Vinci College, een echte Tour de Taal geschreven. Het dictee was opgebouwd uit etappes en naarmate we de top (lees: het einde) naderden, werden de zinnen steeds moeilijker. Even ruiken aan het niveau en de taligheid van dit dictee.

Zin 5:  De twijfel slaat toe, want wat te doen met een secretaresse die likkebaardend zit voor een appetijtelijke croque-monsieur, met naast haar een geneesheer-directeur met exotische nevenactiviteiten die zijn hoofdpijndossier ontleedt over belastingtrucs via de Kaaimaneilanden, terwijl hij intussen een verhitte brandweerman gadeslaat die smacht naar een dame blanche en onderwijl zijn grinnikende eega op onzelievevrouwebedstro zoete broodjes bakt met een gecraqueleerde duivekater, of wordt er iets uitgebroed met een equivalent van whatsappende emoji’s.

Maar wat een talenten bevinden zich onder ons! Verschillende vierdeklassers deden mee en niet eens zo slecht. Blijkbaar werkt een goede dosis spanning positief op het resultaat. Het spande er even om wie er in de categorie personeel de winnaar zou worden. Mevrouw Bossenbroek won nipt van mevrouw Lobbezoo, maar tien fout in zo’n moeilijk dictee is wel heel weinig. Pluim! De echte winnaar moeten we zoeken bij de ouders. De heer Jaap Kok won het dictee met slechts negen fouten. Eigenlijk is dat niet helemaal waar, want in de categorie Tijgers wist de heer Pieter van Diepen het dictee af te sluiten met slechts één fout. Hij kreeg hiervoor een eervolle vermelding. De winnaars nog even op een rijtje: Annelinde Cornet (4gt1), Janneke van Helden (2ag1), Mevrouw Bossenbroek, Marianne den Braven (medewerker Nationaal Park de Biesbosch) en Jaap Kok. De bokaal blijft op de Marnix.

Dankzij de sportiviteit van al die ‘dicteeërs’ werd deze avond weer een succes.

A.J. Vogel- de Pagter