Hybride lessen

Na de lockdown van de scholen in december, zijn we in het nieuwe jaar gestart met volledig online lesgeven. Dit ging gelukkig al weer een stuk beter dan tijdens de lockdown van vorig jaar. Toen de scholen weer een beetje open mochten, slaakten we een zucht van verlichting. Het is heerlijk om weer leerlingen door de school te zien lopen en in lokalen te zien zitten. Natuurlijk zijn er uitdagingen als het gaat om het handhaven van de anderhalve meter en het dragen van mondkapjes, maar het is goed voor jonge mensen om naar school te gaan. Daar spreken ze leeftijdgenoten en krijgen ze les van een echte docent.

We hebben op de Marnix gekozen voor een AB-rooster, waardoor leerlingen twee à drie dagen per week op school zijn. De overige dagen volgen ze de lessen thuis. Dit geeft uiteraard weer nieuwe uitdagingen, want de docent moet nu zijn aandacht verdelen over camera en klas. We hebben afgesproken dat de klas natuurlijk prioriteit heeft, maar we zien ook mooie initiatieven om de groep thuis echt te betrekken. Bij toetsen is dat natuurlijk lastiger, niet iedere toets leent zich voor gebruik van exam.net. In dat geval krijgen de leerlingen thuis een taak.

Zowel het geven als het volgen van een hybride les is een flinke opgave. Voor de docent betekent het dat hij in zijn didactiek nadenkt over het betrekken van de leerlingen thuis, het neerzetten van een extra webcam en het dragen van een bluetooth headset. Voor de leerlingen thuis betekent het dat ze betrokken moeten zijn op de les. Met je camera uit, in je pyjama en een vrolijk muziekje op de achtergrond is concentreren op een hybride les natuurlijk niet mogelijk. Uit onderzoeken blijkt dat de thuisbetrokkenheid van ouders erg belangrijk is voor de leerprestaties van kinderen tijdens een (gedeeltelijke) lockdown. Hou toezicht hoe uw kind meedoet met de les en ga hierover in gesprek. Help hen bij het maken of plannen van huiswerk. Stimuleer hen om actief mee te doen en informeer de mentor als er knelpunten zijn.

E.M. van Nieuwaal