Ik val op bij Wartburg Guido de Brès

Op de vroege donkere donderdagmorgen van 22 november 2018 was het zover: de aangekondigde reparatieactie van de fietsverlichting ging van start. Om 08:00 uur kwamen de eerste fietsers aan. Verbazing was in vele ogen af te lezen. Dat leerlingen door de conciërges en een aantal directieleden aangehouden zouden worden, was voor hen toch wel een verrassing. Daar waar sommigen dachten op een of andere wijze beboet te zullen worden, konden zij juist hun fiets bij de fietsenmakers brengen voor gratis reparatie van de verlichting. Mevrouw Beeloo van Veilig Verkeer Nederland voorzag in samenwerking met conciërges de fietsen van een label. Hierop werd aangegeven wat het mankement was. De leerlingen die hun verlichting op orde hadden, ontvingen een presentje. Dat waren er gelukkig heel veel! Bovendien was de actie ook bij de lokale media niet onopgemerkt gebleven. In de loop van de dag werden wel 100 fietsen gerepareerd! De fietsenmakers gaven aan dat het veelal om het vervangen van batterijen ging. Daarnaast werden koplampen en achterlichten vervangen.

  

Door gesprekken met Veilig Verkeer Nederland werd nog eens duidelijk dat het voeren van de juiste fietsverlichting de kans op een aanrijding met 20% verlaagt. Het onderstreept nogmaals het belang van goede fietsverlichting, zeker in deze donkere winterdagen. Door deze actie wilden we dit onder uw aandacht en die van de leerlingen brengen. We realiseren ons dat met deze actie niet iedereen bediend kon worden. We hopen dat de aandacht voor de fietsverlichting ertoe zal leiden dat u samen met uw (pleeg)kind(eren) de fietsverlichting nog eens naloopt en waar nodig in orde maakt/laat maken. Veiligheid voor uw kind en onze leerlingen is van groot belang!

 

In de komende maanden zullen politie en stadstoezicht ook aandacht besteden aan de fietsverlichting, mede door het uitvoeren van controles en het eventueel geven van bekeuringen. We hopen dat, mede door de actie van 22 november jl., de leerlingen zonder bekeuringen door de controles, maar bovenal veilig op school en thuis mogen aankomen.

A.J. Dekker,
adjunct-directeur HAVO onderbouw