Jeugdliteratuurdag 2 havo en 2 vwo

Maandag 9 april was de jeugdliteratuurdag. Tweedeklassers van de havo, het vwo en tto deden hieraan mee. Ze hadden in groepjes van vier een boek gelezen, een schoenendoos en knutselspullen meegenomen en kregen de opdracht om van het boek een tijdscapsule te maken. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag!

Ze schreven een brief aan iemand die over honderd jaar leeft en de tijdscapsule vindt. Zou diegene het verhaal nog begrijpen of is de wereld teveel veranderd? Ze zochten op wat voor kleding de personages misschien gedragen hebben. Is dat nog hetzelfde als nu? Ze maakten een boodschappenlijstje voor de hoofdpersoon. Wat heeft hij nodig in het heetst van de strijd? En ze toverden de schoenendoos om tot een echte tijdscapsule die dezelfde sfeer ademt als het verhaal.

Door op deze manier met een boek om te gaan, kwamen sommige leerlingen erachter dat een saai boek vrij veel betekenis kan hebben. Andere leerlingen kwamen tot de ontdekking dat de wereld veel harder verandert dat ze dachten. En weer anderen konden al hun creativiteit kwijt en maakten een prachtig kunstwerk.

Om de leerlingen wat meer over het schrijven van boeken mee te geven, luisterden ze naar lezing van Janne IJmker. Janne beantwoordde vragen van leerlingen: waarom bent u eigenlijk boeken gaan schrijven? Hoe lang duurt het voordat u een boek af hebt? Hoe moet dat: een boek schrijven? En wat is uw schoenmaat eigenlijk?

Het was een geslaagde dag, waarop de leerlingen kennis hebben gemaakt met het schrijven en analyseren van een mooi jeugdboek.