Kranslegging Joods Kindermonument en levensverhaal Micha Gelber

Tijdens de bresweek kregen de leerlingen van 2 mavo en 3 tto het unieke levensverhaal te horen van Micha Gelber. Micha Gelber (82 jaar) woont in Rotterdam en overleefde de Holocaust. Omdat zijn ouders zionisten waren en voorbestemd om geruild te worden met gevangen Duitsers uit Palestina heeft het gehele gezin de Tweede Wereldoorlog overleefd. In het kamp Bergen-Belsen heeft Micha als achtjarige jongen verschrikkelijke dingen gezien die hem voor zijn leven hebben getekend. Na zijn verhaal konden de leerlingen nog persoonlijke vragen stellen. (voor zijn levensverhaal: zie youtube https://www.youtube.com/watch?v=obDwo3lNL5c&t=772s)

Na het levensverhaal van Micha Gelber zijn de leerlingen op de fiets naar het Joods Kindermonument aan de Stieltjesstraat gegaan. Micha vertelde hier het verhaal van Loods 24. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat de verzamelplek voor Joden uit Rotterdam. Vandaar vertrokken ze naar Westerbork om in Auschwitz te worden vermoord. Zo verging het ook de oma en tantes van Micha.


Het verhaal maakte veel indruk op de leerlingen. Met elkaar hebben de leerlingen gedichten voorgedragen en de namen van de Joodse kinderen die zijn omgekomen en leeftijdsgenoten waren van Micha Gelber voorgelezen. Door twee leerlingen werd een krans gelegd, waarna we twee minuten stil waren. De Guido de Brès heeft een speciale band met het Joods Kindermonument, omdat de leerlingen in 2013 ruim 20.000 euro bijdroegen aan de totstandkoming hiervan.

 
Het was een dag die we niet gauw meer zullen vergeten.