Lampje

Nog een paar bladzijden en dan hebben we het boek: Schooljaar 2017-2018 uitgelezen. Al bladerend herlees ik hier en daar eens een passage. De uitwisseling naar Boedapest, activiteiten- en excursieweek, de start van een derde leerkaar bk, tentamens en examens, maar vooral heel veel ‘gewone’ lessen. Bladzijden vol met wiskundesommen, geschiedenisverhalen, grammaticale probleempjes en alles prachtig geïllustreerd met door de leerlingen gemaakte tekeningen.
Wat hebben de leerlingen veel kennis verzameld! En dat is maar goed ook. Uit onderwijsonderzoek blijkt dat er een kennisdrempel bestaat voor creativiteit: als je niet genoeg weet, kun je nooit echt creatief worden in een vakgebied. Dus niet even opzoeken op Google, maar echt weten, ondervinden en ervaren, daar draait het om.

Daar moest ik laatst aan denken toen ik het debuut Lampje van Annet Schaap las. Een positieve recensie in een goede krant, maakte me nieuwsgierig. Bovendien won dit boek de prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Nienke van Hichtumprijs 2017. Ik las en las en het zou mijn nachtrust gekost hebben als ze me thuis niet gemaand hadden mijn bed op te zoeken. Wat een boek! Boordevol verbeelding, prachtig taalgebruik, een spannend verhaal en aansprekende thematiek. Een boek voor mensen van 8 tot 88.

Ik denk er nog vaak over na. Zouden leerlingen dit boek op zijn waarde weten te schatten tijdens een boekpresentatie? Anders gezegd: zouden leerlingen genoeg kennis hebben opgedaan in mijn lessen om creatief met dit verhaal om te gaan? Zouden ze ontdekken dat het taalgebruik bijzonder is? Hoe creatief zouden ze de titel verklaren? Lampje? Alleen deze naam, omdat de hoofdpersoon de dochter van een vuurtorenwachter is en voor haar vader elke avond het licht in de toren moet ontsteken of….? Zouden ze iets zeggen over het christelijk gehalte van dit boek? Of zouden ze alleen maar kijken of er gebeden en gedankt wordt? Dan zal hun antwoord negatief zijn. Want God en geloof komen er niet in voor en er prijkt de naam van een seculiere uitgever op de kaft. En toch… het meisje heet niet voor niets Lampje. Zouden de leerlingen ontdekken dat er christelijke normen en waarden zoals zelfverloochening, dapperheid en doorzettingsvermogen in dit boek verborgen zijn? Kortom, hebben mijn lessen de leerlingen geleerd hoe ze boeken moeten lezen?

Het boek Schooljaar 2017-2018 is bijna uit. Nog even en we slaan de laatste bladzijde om. Tijd voor vakantie, tijd om te lezen. Hopelijk stimuleert u uw kinderen om in de vakantie een boek te pakken. Tijd om ’s avonds Lampje voor te lezen. Een ding weet ik zeker: uw luisteraars zullen aan uw lippen hangen of ze nu 8 of 88 zijn. Lampje, wat een licht!

A.J. Vogel- de Pagter