Leeskring Nederlands Mavo 4

Twintig enthousiaste leerlingen uit Mavo 4 hebben op woensdag 7 februari meegedaan aan een leeskring over het boek De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa. Het boek kregen ze van school en het mag voor het mondeling tentamen op de literatuurlijst gezet worden. 

De dood van Murat Idrissi is een roman over twee Marokkaans-Nederlandse meiden die in Marokko op vakantie zijn. Op de terugweg nemen ze op de veerboot naar Spanje een jongen mee die naar Europa wil om een beter leven te krijgen. Niet gewoon op de achterbank, maar als verstekeling in de kofferbak. En dat gaat niet goed natuurlijk.

De meeste leerlingen hadden een duidelijke mening over dit boek. We hebben dan ook een uur lang goede gesprekken gehad over allerlei dingen die in het boek aan de orde komen. Hoe Marokkanen zich voelen in Nederland, de realiteit van gruwelijke migratiepogingen, wie de schuld heeft van de dood van Murat en het verkopen van je lichaam om aan geld te komen.

Voor een paar leerlingen is door het lezen van dit boek een nieuwe wereld open gegaan. Een wereld die niet zo mooi en aantrekkelijk is als wij zouden willen. Een wereld die ook dwars tegen het christen-zijn ingaat. Een wereld waar we met elkaar in leven en waar we over moeten nadenken. Het was een goede bijeenkomst!