Leeskring mavo 4

Ongeveer 20 enthousiaste leerlingen uit mavo 4 hebben op woensdag 20 maart meegedaan aan een leeskring over het boek Dingen die niemand weet van Alessandro d’Avenia. Het boek kregen ze van school en het mag voor het mondeling op de lijst gezet worden.

Dingen die niemand weet gaat over het Italiaanse tienermeisje Margeritha. Haar vader is met de noorderzon vertrokken; Margeritha heeft het daar erg moeilijk mee. Haar oma en ook haar docent Italiaans hebben een grote invloed op haar en door hen besluit ze om in actie te komen. Samen met de straatjongen Giullio vertrekt ze om op zoek te gaan naar haar vader.

Dingen die niemand weet is een boek vol filosofische uitspraken, mythologische verhalen en Italiaanse wijsheden. De meeste leerlingen hadden een duidelijke mening over dit boek. Sommigen vonden het een vaag en onrealistisch boek. Anderen waren enthousiast over de schitterende zinnen en diepzinnige uitspraken.

Mevrouw van der Steeg, meneer Meijer en mevrouw Voorwinden hebben een uur lang met de groep gesproken over allerlei dingen die in het boek aan de orde komen. Welke rol speelt geloof in het leven van Margeritha en Giullio? Heb jij ook een oma met wie je over je levensvragen kunt praten? Herken jij je in het beeld van een koorddanser op een levensdraad? Wat betekent de titel van het boek? Zou jij zo’n leraar willen hebben? Hoe verwerkt haar broertje zijn verdriet? En nog veel meer…

Het was een pittig boek om te lezen én een boek dat veel leerlingen aansprak. Er ontstonden heftige discussies en de leerlingen waren super betrokken. Dan is lezen leuk!