MakerKlas

Maken zit sinds de schepping in de natuur van mensen. In onze 21e eeuw zijn we dit soms een beetje kwijt geraakt. De meeste apparaten die we elke dag gebruiken, zitten zo dichtgelijmd, dat je ze met een gewone schroevendraaier niet eens meer open kunt maken. Als tegenbeweging voor dit consumentisme is de, uit Amerika overgewaaide, maakbeweging ontstaan. Omdat we op de Marnix graag ook aan onze havo- en vwo-leerlingen de kans wilden bieden om praktisch bezig te zijn en graag invulling wilden geven aan een aantal 21e eeuwse vaardigheden, die nog niet zoveel in de gewone lessen zaten, kregen de brugklassers havo en vwo dit jaar de gelegenheid op een aantal vrijdagmiddag hun eigen product te maken.

Net als vorig jaar werd dit weer een enorm succes. Opeens kan de wens zelf een trouwjurk te maken in vervulling gaan (uiteraard met hulp van een deskundige ouder), is het mogelijk een synchroon draaiende marshmellowdraaier te bouwen en maken meerdere groepen leerlingen hun eerste film. En wordt er kaas gemaakt en taarten gebakken.

Het plezier, enthousiasme en probleemoplossend vermogen van deze makers is prachtig om te zien en werkt aanstekelijk. Als ze dan eindelijk op de Marnix Maker Faire hun producten presenteren aan familieleden en docenten is het feest compleet! We zijn trots op onze makers en gaan hier volgend jaar uiteraard weer mee door.

E.M. van Nieuwaal