Oradea – Rotterdam maart/april 2019
Rotterdam – Oradea mei 2019

Na drie bijeenkomsten, als voorbereiding op de reis, zijn collega Baars, mijn vrouw en ik op 27 maart met 22 studenten van klas 3-tto vertrokken naar Oradea, een grote stad in het westen van Roemenië. Na een hartelijke ontvangst waren de studenten al snel op weg naar hun gastgezin. Een spannend moment, want waar kom je terecht en wat gij jij meemaken én eten?
Tal van activiteiten volgenden elkaar op: rondleiding in de school, kennismaken met het onderwijs door lessen bij te wonen op ‘bekende stoelen’, kennismaken met elkaars culturen, een bezoek aan het centrum van de stad.

Op zondag naar de kerk met een andere liturgie, andere gezangen en toch samen dezelfde Bijbel lezen en samen dezelfde God dienen. Gespreksstof genoeg om de verschillen, maar juist ook de overeenkomsten te vinden.

Een bezoek aan de Universiteit gaf ons meer inzicht in het leven van ds. R. Wurmbrand. Indrukwekkend hoe zijn leven van lijden en opoffering in de communistische tijd verbonden werd met de problematiek van vandaag. Ook vandaag moeten onze studenten voorbereid worden op de keuzes die gemaakt moeten worden. Fijn om dat met de Roemeense studenten mee te krijgen.
Een college van een Amerikaanse professor bracht de ‘studentenwereld’ een beetje dichterbij.

Een hoogtepunt was het bezoek aan de bergen van Suncuius. De bergwandelingen langs en op majestueuze bergwanden en stralend weer lieten ons ervaren hoe groot onze Schepper is. Terug in het hotel is het goed om te zien dat de studenten ’s avonds in gemixte groepen in gesprek zijn over de gelijkenis van de verloren zoon.

Een onvergetelijke week waarin verbindingen gelegd zijn en verbondenheid ervaren is.
Bij het vertrek moesten onze studenten in de bus ‘geduwd’ worden en ‘blokkeerden’ de Roemeense studenten de poort van het terrein.
Gelukkig hopen we eind mei elkaar weer te ontmoeten in Rotterdam!