Terugblik landelijke debatwedstrijd

Op vrijdag 10 november was de aftrap voor de twintigste editie van het Nationaal Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Vijf leerlingen uit V6, Julianne Eijmael, Laurent de Geus, Gijs ’t Hart, Florian Pronk en Josephine Struyk, hebben in Gorkum de eer van de Guido hoog gehouden. Tijdens deze eerste voorronde is het team van de Guido de Brès vierde geworden. Er zijn drie voorrondes, waaraan steeds zo’n veertig scholen meedoen. Van iedere voorronde gaan de tien beste scholen naar de finale op zaterdag 20 januari. Daar zit ons team dus bij!
De ‘REDE’, het debattournooi van de reformatorische scholen, dat onlangs op de locatie Guido gehouden werd, was een mooie opmaat naar het NK. Toen werd gedebatteerd over dezelfde stellingen als tijdens het NK. Tijdens het slotdebat kruisten het team van Guido de Brès en de Driestar de degens. Een herhaling daarvan is voorstelbaar, want tijdens de tweede voorronde, op 11 november, is de Driestar als eerste geëindigd.
Op woensdagmiddag oefent de debatgroep. Een van de eerste oefensessies dit jaar werd geleid door een trainer van het Nederlands Debatinstituut. Twee viertallen gaan volgens een genuanceerd beurtensysteem de strijd aan over een van tevoren opgegeven stelling. Zo’n debatronde duurt een halfuur. Tijdens wedstrijden bepaalt een deskundige jury wie de sterkste argumentatie en presentatie had. Op school geven de debaters elkaar ongezouten commentaar. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en zoeken voortdurend naar verbeterpunten. Die instelling werpt vruchten af: onze school is voor de derde keer in successie tot de finale doorgedrongen. Nu alleen nog winnen!