Van wiskunde naar beroepsgerichte vakken

‘Pythagoras? Daar heb ik echt nog nóóit van gehoord.’ ‘Van kilometer per uur naar meter per seconde rekenen? Geen idee!’ ‘Inhoud berekenen van een cilinder? Dat heb ik echt nog nooit gehad.’ Zo klinken de stemmen van de leerlingen nog wel eens door de praktijklokalen als er iets van hun wiskundekennis wordt gevraagd. Als wiskundedocenten weten we zeker dat we al deze onderwerpen aan de leerlingen hebben uitgelegd en dat ze hiervoor een voldoende hebben gescoord. In het wiskundelokaal kunnen de leerlingen het ook prima, maar het blijkt moeilijker te zijn om deze wiskundekennis ook buiten het wiskundelokaal in te zetten.

Om hier een oplossing voor te kunnen vinden, zijn enkele wiskundedocenten zich aan het verdiepen in de praktijkvakken om de transfer van wiskunde naar beroepsgericht en weer terug gemakkelijker te maken voor leerlingen. Zo ging één van ons de motorolie bijvullen bij M&T, metselen bij BWI, lampjes koppelen bij PIE, op schaal tekenen bij E&O en recepten bekijken bij Z&W. Aan het einde van het jaar hopen we van alle profielen op alle wiskundegebieden praktijkgerichte sommen te hebben. Zo krijgt elke leerling wiskundesommen die bij zijn/haar profiel past aangeboden, naast de sommen uit het boek.

Enkele voorbeelden vindt u hieronder:

M&T - Een tankwagen heeft de afmetingen van een diameter van 1,60 meter en een lengte van 4,50 meter. Bereken of er 10.000 liter benzine in de tankwagen past.

Uitwerking:
Inhoud cilinder = pi x straal2 x hoogte

Inhoud cilinder = pi x 0,802 x 4,50 = 9,05 m3 = 9050 L
Er past dus geen 10.000 liter benzine in de tankwagen.

BWI - De totale oppervlakte van het dak van een woning is 70,2 m2. Op het dak worden betonnen sneldekpannen gelegd. Per m2 worden er 10,3 dakpannen gelegd. Omdat er tijdens het werk een paar dakpannen kapot kunnen gaan, wordt er altijd 3% extra besteld. Je kunt alleen hele dakpannen bestellen.

a. Hoeveel dakpannen worden er op de woning gelegd?
Uitwerking: 70,2  x 10,3 = 723,06 dakpannen

b. Hoeveel dakpannen moeten er besteld worden?
Uitwerking: 723,06 /100 x 103 = 745,31 dakpannen, dus 746 dakpannen

Vaksectie wiskunde