Verdiepingsreis Krakau & Auschwitz mavo 4

 
Een groep van 16 enthousiaste leerlingen staat op donderdag 7 november ’s morgens om 5.00 uur klaar op vliegveld Eindhoven, om te vertrekken naar Krakau. Vier docenten gaan mee: meneer Golverdingen, meneer Laheij, mevrouw Molendijk en meneer Moree.
 
Dit jaar konden leerlingen met geschiedenis in hun pakket ervoor kiezen om mee te gaan naar Krakau en Auschwitz. In klas 2 is er aandacht besteed aan de Jodenvervolging in Rotterdam. In klas 3 bezoeken alle leerlingen kamp Vught. En nu konden leerlingen in klas 4 mee naar Auschwitz. De leerlingen die mee zijn geweest, koppelden hun bezoek aan het profielwerkstuk dat in mavo 4 geschreven moet worden.
 
Na een goede vlucht naar Krakau bezocht de groep ’s middags de fabriek van Schindler. Als voorbereiding hierop werden fragmenten uit de film ‘Schindlers List’ bekeken. ’s Middags bezocht de groep de Joodse wijk.
 
 
Op vrijdag werd Auschwitz bezocht. En dat maakte indruk! De leerlingen hebben daar de namen van Rotterdamse kinderen die in Auschwitz zijn vermoord om de beurt voorgelezen, zodat deze slachtoffers niet vergeten worden. Terwijl de groep met elkaar in een kring stond, is een stuk uit de Bijbel gelezen en gebeden.
 
We kunnen stellen dat het eerste bezoek van een groep leerlingen van de Guido de Brès aan Polen een groot succes is geweest. We hopen dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan hun vorming.