Winnaars Groot Marnix Dictee 2020

Een beetje spanning hing er toch wel in de aula afgelopen op woensdag 12 februari. Na de voorrondes in de klassen, zaten alle winnaars klaar met de pen in de aanslag. Ook vijf personeelsleden durfden de uitdaging aan. 

Nadat de voorzitter van de jury, onze locatiedirecteur, iedereen verwelkomd had en het reglement had uitgelegd, nam de auteur van het dictee, meneer Slagboom, plaats achter de microfoon. Eindelijk konden alle deelnemers hun antwoordenboekje opendoen en gaan schrijven. Het dictee was getiteld Het spellingkampioenschap en ging ook over het dictee. Veel woorden die ingevuld moesten worden, waren echte nadenkertjes. Hoe schrijf je ge-e-maild, ge-sms’t en gewhatsappt? Van reikwijdte hadden sommige leerlingen blijkbaar nog nooit gehoord. Je kunt wel zeggen dat het een crime was om dit woord correct te noteren! Of een crîme, cream of crème?

Nadat het dictee was voorgelezen, trok de jury zich terug in de mediatheek, samen met verschillende collega’s, om alle antwoordenbladen na te kijken. Bij het bepalen van de juiste schrijfwijze van woorden is de Woordenlijst Nederlandse Taal leidend. Soms lijkt dit wel een beetje inconsequent, maar het WNT is toch de baas! Daarom havoleerling en vmbo’er, janboerenfluitjes, to the point en nek-aan-nekrace!

Toen alles was nagekeken, haastte de jury zich naar de aula, waar met spanning op de uitslag was gewacht. De deelnemers aan het dictee waren verdeeld in verschillende categorieën, die te maken hebben met de referentieniveaus. Meneer Den Hollander maakte van iedere categorie de winnaar bekend:

Categorie 1Fa Margriet Breen (1gt1)
Categorie 1Fb Melissa van Groningen (1hv1)
Categorie 2Fa Marin van Leeuwen (2h1)
Categorie 2Fb Tabitha Jabaaij (3ha1)
Categorie 2Fc Jeanine Theunisse (4gt2)


Het Groot Marnix Dictee 2020: weer een editie toegevoegd aan een mooie traditie!Het laatste was de personeelscategorie aan de beurt. Meneer Den Hollander vertelde dat hij wel graag had gehad dat zijn secretaresse gewonnen had. Zij had echter twee foutjes meer dan mevrouw Vogel. De onbetwiste winnares dus!

Het spellingkampioenschap

1. Vandaag krijgen onder andere havoleerlingen en vmbo'ers de kans om Marnixspellingkampioen te worden.
2. Je hoeft niet per se een spellingfanaat te zijn, als je participeert in zo'n spellingconcours, maar je moet het niet op z'n janboerenfluitjes doen.
3. Dit dicteetje is voor dyslectische personen weliswaar een crime, maar het heeft niet de intentie dat je het als een IQ-test beschouwt.
4. Denk niet te veel na bij het aaneenschrijven van gecompliceerde woorden, raak niet gestrest, ga niet zitten hannesen, maar zorg dat je op je intuïtie vertrouwt.
5. Als je iemand een berichtje ge-e-maild, ge-sms't of gewhatsappt hebt, dan zul je niet zo snel de spellingchecker eroverheen hebben laten gaan.
6. Maar een typefout kan een signaal zijn dat je tekortschiet in zelfcontrole waarvan je de reikwijdte niet onmiddellijk overziet.
7. Als je in een sollicitatiebrief dt-fouten maakt of een cedille of accent circonflexe veronachtzaamt, dan wordt je dat zwaar aangerekend.
8. Een correct geconcipieerde brief, voorzien van een to the point samengesteld curriculum vitae, kan je de koppositie bezorgen bij een nek-aan-nekrace om een goedbetaalde job.
9. Het is dus terecht als je concludeert dat jouw deelname aan dit Dordtse taalkundige evenement enigszins verband houdt met je toekomstige ambities.
10. Ten slotte: zorg ervoor dat je door een excellente prestatie er apetrots op kunt zijn, als je op deze locatie van het Wartburg College de eerste prijs verovert.

M.A. de Deugd